De zomervakantie is in volle gang en dat is ook het hoogseizoen voor inbrekers. Een beveiligingscamera kan een mooie oplossing zijn om inbrekers af te schrikken of op te sporen. Maar waar moet bij de aankoop nu op letten? En mag je eigenlijk wel overal een camera ophangen?
Met een inbraakalarm en goede sloten kun je inbrekers buiten de deur houden. Maar het kan een extra veilig gevoel geven om ook een beveiligingscamera op te hangen. Ook voor andere zaken kunnen camera’s worden gebruikt, zoals het opsporen van vandalen of stalkers of als babyfoon.
“De belangstelling voor deze apparaten neemt duidelijk toe”, merkt Gennaro IJsendijk, algemeen directeur van Jaggsalarm in Almere. Ook de website Mixonline meldde onlangs dat vergelijkingssite Kieskeurig.nl het aantal online zoekopdrachten naar beveiligingscamera’s de afgelopen jaren flink ziet toenemen.
Het aanbod is mee gegroeid en er komen steeds nieuwe snufjes bij, waardoor het steeds lastiger wordt om een goede keuze te maken. We zetten de belangrijkste aspecten voor je op een rij.
Wat mag ik filmen met een camera thuis?
Het is toegestaan om een camera op te hangen, mits deze is gericht op je eigendommen. Je eigen voortuin filmen is dus toegestaan. Wel ben je verplicht om anderen duidelijk te informeren dat ze gefilmd kunnen worden als ze jouw privéterrein betreden, zegt Pauline Gras, senior woordvoerder van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). “Ze kunnen dan zelf de afweging maken om wel of niet jouw terrein op te komen. Een collectant kan bijvoorbeeld een deur verder gaan.”
De camera mag verder zo min mogelijk zijn gericht op de openbare weg of op eigendommen van anderen. Wat precies wordt verstaan onder 'zo min mogelijk', hangt volgens Gras een beetje af van de situatie. "Dat is per geval verschillend, maar wij vinden het een groot goed dat mensen zich in principe onbespied wanen als zich in de openbare ruimte begeven."
Filmen van de openbare weg: alleen bij uitzondering
Je camera doelbewust richten op de tuin van je buren of de straat, mag alleen in uitzonderlijke gevallen, zoals bij serieuze veiligheidsproblemen. Ook dat is een belangenafweging, meent Gras. "Als jouw auto voor de deur al dertig keer is bekrast, is dat een ander verhaal dan wanneer je incidenteel last hebt van een wildplasser tegen de heg."
Hoe zit dat bij appartementen?
Voor appartementen geldt een vergelijkbare systematiek. De woningbouwvereniging of Vereniging van Eigenaren (VvE) mag bewakingscamera's ophangen om de eigendommen en bewoners te beschermen. Maar dan moet er wel sprake zijn van een gerechtvaardigd belang. Er mag niet in woningen worden gefilmd en in principe ook niet op straat. Ook geldt ook hier een informatieplicht.
Verder mag het cameratoezicht niet op zichzelf staan: het moet onderdeel zijn van een totaalpakket aan maatregelen. Bij een VvE moet een meerderheid van de leden voor cameratoezicht hebben gestemd in een ledenvergadering.
Mag ik de beelden van een inbrekers zomaar verspreiden?
Gras is hier heel helder over: "Je mag als burger geen beelden openbaar maken in bijvoorbeeld een buurtapp of op Facebook, hoe aantrekkelijk dat ook kan zijn." Ze wijst erop dat de gevolgen heel groot kunnen zijn voor mensen die worden gefilmd. "Eens op internet, altijd op internet. Bovendien riskeer je eigenrichting; niet alleen tegen de verdachten, maar bijvoorbeeld ook tegen familieleden die er niets mee te maken hebben."
Gras erkent wel dat beelden van strafbare feiten nuttig kunnen zijn bij opsporing. Maar het is aan de politie om al dan niet te besluiten om de beelden online te zetten.
Hoeveel camera's heb ik nodig?
Hoeveel camera's je nodig hebt, hangt af van het type huis, vertelt Gennaro IJsendijk. Omdat inbrekers aan alle kanten kunnen toeslaan, is voor een rijtjeshuis een camera aan zowel de voor- als de achterkant verstandig en bij een vrijstaand huis een camera aan elke zijde van de woning.
Plaats je een camera die gericht is op de tuin, dan adviseert IJsendijk om dit met de buren te bespreken, om ruzie te voorkomen. Pas eventueel de kijkhoek (beeldhoek ) aan bij de keuze van de camera. En laat zien dat de camera niet op hun tuin is gericht."
Aan welke eisen moet een goede camera voldoen?
Volgens IJsendijk heb je voor circa 150 euro een goede camera en voor 300 euro een redelijk geavanceerd model. Welke camera voor jou het meest geschikt is, hangt af van het doel en je wensen. Die verschillen natuurlijk van persoon tot persoon. We lichten een paar zaken uit waar je op kunt letten.
1. Veiligheid
Vorig jaar kwam een sauna in Gelderland in opspraak omdat beelden van bezoekers plotseling op internet opdoken. Dit is natuurlijk de nachtmerrie voor elke bezitter van een beveiligingscamera. Volgens IJsendijk is elke camera uiteindelijk te kraken, maar de verschillen zijn groot, dus let goed op de beveiliging van de camera.
Ook adviseert hij om te letten op de bekabeling. "Kabels die je langs de muur of het plafond ziet lopen zijn makkelijker los te knippen dan kabels die netjes zijn weggewerkt."
Natuurlijk kun je zelf ook maatregelen nemen om te voorkomen dat anderen toegang krijgen tot de filmbeelden of je thuisnetwerk, meent IJsendijk. "Pas bijvoorbeeld altijd het wachtwoord aan. Wil je geen enkel risico lopen, neem dan een VPN verbinding." VPN staat voor ‘Virtual Private Network’. "Simpel gezegd wordt er een tunnel gemaakt van plek A naar plek B", licht hij toe.
2. Opslag van beelden
Camerabeelden kunnen op meerdere manieren worden opgeslagen: op een SD-kaart in de camera, een recorder, via een NAS of via de cloud.
Het nadeel van een SD-kaart is dat deze samen met de camera gestolen kan worden.
Een minpunt van de cloud is dat er beperkingen zijn in de opslagcapaciteit en dat het lastiger is om beelden terug te vinden. Bovendien kunnen sommige partijen abonnementskosten in rekening brengen. Kies je voor een cloudoplossing, dan adviseert IJsendijk om op internet te checken of het bedrijf is gecertificeerd en of er eerdere meldingen van veiligheidslekken zijn geweest.
De beste optie is volgens hem opslag via zowel een recorder als de cloud.
3. Bewegingsdetectie en gezichtsherkenning
Om het zoeken van beelden in de cloud te vergemakkelijken, kun je kiezen voor een systeem waarbij alleen bij beweging opnamen worden gemaakt. De gevoeligheid van de bewegingsdetectie kun je overigens instellen, om te voorkomen dat de camera steeds aanslaat als een tak heen en weer zwiept, of een vogel of kat voorbij komt.
Een andere handige optie is gezichtsherkenning, waarbij de camera het gezicht analyseert en vergelijkt met eerdere beelden of foto's. Is er een match, dan word je ingeseind. Dat is handig bij bijvoorbeeld stalking. Maar je kunt ook een signaal krijgen als er een onbekende voor je deur staat.
Volgens IJsendijk zijn zelfs camera’s met autotracking tegenwoordig haalbaar voor particulier gebruik. Deze camera’s volgen het bewegende object.
4. Vast of draaibaar?
Sommige camera’s kun je nauwelijks richten, maar er zijn ook camera’s te koop die je op afstand kunt draaien, kantelen en in/uit zoomen. Dit zijn de zogenaamde PTZ-camera’s.
Wil je uitsluitend je voortuin of een auto op de oprit filmen, dan volstaat een camera met vaste positie. Kijk wel goed bij selecteren van een vaste camera welke beeldhoek het meest geschikt is, waarschuwt IJsendijk.
Heb je een auto zonder vaste parkeerplek, dan verdient een bestuurbare camera de voorkeur.
5. Resolutie
Om eventuele vandalen of inbrekers te kunnen herkennen, is het natuurlijk van belang dat de beelden scherp zijn. Kies daarom een camera met een wat hogere resolutie. IJsendijk adviseert de meeste consumenten resolutie 4 tot 5.
6. Beeldhoek
Omdat het niet de bedoeling is om ook ongevraagd de tuin van de buren te filmen, is ook de beeldhoek van belang. Volgens IJsendijk zal voor elke situatie de beeldhoek apart bekeken moeten worden, om een juiste keuze te kunnen maken.
7. Nachtbeelden
De meeste camera’s hebben infrarood licht. Maar volgens IJsendijk zijn er inmiddels ook camera's op de markt die 's nachts kleurenbeelden kunnen maken. "Dat maakt het een stuk makkelijker om inbrekers op te sporen."
Ook handig: app voor alarm en camera
Tot slot wijst IJsendijk erop dat er ook beveiligingssystemen zijn waaraan je zowel een alarmsysteem als een camera kunt koppelen. "Als het alarmsysteem afgaat, word je op de hoogte gebracht via mail en/of het betrouwbare GSM-netwerk. Je opent dan de app en kunt meteen de beelden bekijken. Dat levert tijdwinst op."